Israel Antiquities Authority
נגישות

דבר מנהל רשות העתיקות

מאז התקופות הפרהיסטוריות ועד לימנו היתה ארץ-ישראל מוקד להתרחשויות היסטוריות שהשפיעו על האנושות כולה. כאן קמו ונפלו עמים וכאן נתגבשו ונולדו הדתות המונותיאיסטיות. עושרה התרבותי של  הארץ משותף למיליונים רבים בעולם כולו - יהודים, נוצרים, מוסלמים ושאר עמים שוחרי תרבות - ומכאן אחריותה של רשות העתיקות לשמירה על העתיקות, לחשיפתם ולפרסומן.

 

החפירות הארכיאולוגיות הראשונות בארץ-ישראל נערכו על-ידי החוקר הצרפתי פייר דה סוסי בשנת  1851 בכנסייה של מצדה (שאותה הוא זיהה בטעות כארמון), ובשנת 1863 - בקברי המלכים בירושלים. החפירות בקברי המלכים (מערת 'כלבא שבוע') היו לחפירות הארכיאולוגיות הראשונות שלהן ניתן אישור (פירמן) רשמי של השלטונות העות'מאניים.

 

בשנים שלאחר מכן נוסדו המוסדות הארכיאולוגיים הראשונים שפעלו בארץ-ישראל, ובהם גם החברה העברית לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה (מאז 1921). בימי המנדט הבריטי עוגן לראשונה הממסד הארכיאולוגי של ארץ-ישראל במסגרת מחלקת העתיקות, שמושבו נקבע במוזיאון רוקפלר.

 

עם הקמתה של מדינת ישראל הוחלט על ייסודה של מחלקת העתיקות (מאז 1948) -  לימים אגף העתיקות. באפריל 1990 נוסדה רשות העתיקות, הפועלת על-פי חוק רשות העתיקות וחוק העתיקות.

אנו עובדי רשות העתיקות ומנהליה רואים בשמירה על  עתיקות הארץ שליחות עליונה, ופועלים להשגת מטרה זו  תוך איזון ראוי בין צרכי הפיתוח של הארץ ובין השמירה על עתיקותיה.

 

כארגון גדול השואף להתייעל אנו פועלים ביתר- שאת לפיתוחן של מערכות מידע וניהול ממוחשבות. בסיומו של התהליך תהיה זמינות גבוהה יותר למידע הארכיאולוגי המדעי או כל מידע רלוונטי אחר הקשור באתרי העתיקות ובממצאיהם.

 

כארגון הארכיאולוגי המוביל והגדול במדינה, אני רואה חשיבות רבה בהעמקת הקשר שבין תושבי הארץ לעתיקותיה. לפיכך, הגברנו את פעילות החינוך שלנו וחידשנו את חוג נאמני העתיקות.

 

תחום השימור ברשות העתיקות מוביל את מדיניות השימור ככלל ואת השימור בערים עתיקות בפרט ועמל כדי לשמר את שרידי המורשת התרבותית הבנויה של ארצנו. אנו ממשיכים לעסוק בפיתוחם של אתרי העתיקות הגדולים, ובהם ירושלים, בית שאן וקיסריה. כמו כן, משקיעה רשות העתיקות מאמצים רבים בפיתוחם ובשימורם של מבנים בערים היסטוריות, כגון בצפת, בשפרעם, ברמלה, בטבריה, בבאר שבע וביפו.

 

רשות העתיקות שמה לה למטרה לקרב את הציבור הרחב לארכיאולוגיה.

תקוותי היא שגם אתר האינטרנט, שרבות הושקע בפיתוחו, יסייע בקירוב הציבור הרחב אל הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל ויפתח צוהר אל פעילותה של רשות העתיקות.