יפו לדורותיה היא אמירה דו-משמעית. משמעותה הראשונה, הגלויה, סיפור תולדותיה ההפכפכות של עיר ימים, מראשיתה ועד ימנו. משמעותה השנייה, הסמויה, היא סיפור תולדות המחקר, החפירות והגילויים של עיר ייחודית זאת. בבואנו לבחור נושא ליום העיון של מרחב המרכז, נפלה הבחירה על יפו כדבר המובן מאליו. לא רבות הן הערים העתיקות שנמצאות בתהליכי יישוב מודרני על שרידיה של עיר עתיקה. במרחב המרכז התברכנו בשלוש ערים כאלה: לוד, רמלה ויפו ולכל אחת ייחוד אורבני ופסיפס אנושי משלה. מכל השלוש, יפו נמצאת גם על מפת התיירות ומלווה בתהליכי שימור ושיקום בהיקף רחב. מרחב המרכז ברשות העתיקות ולפניו אגף העתיקות, מלווה את המחקר ביפו מראשית ימיו. פרויקטים ארכיאולוגיים נרחבים וארוכי טווח נעשו גם בלוד וברמלה אך החפירות ביפו נמשכות מפרויקט לפרויקט כשלשלת ארוכה של חפירות ומחקרים הנמשכים עשורים רבים. עבודת המרחב מעורה בתהליכי התכנון והשימור והפכה לחלק בלתי נפרד מהפעילות בעיר ייחודית זאת.

 

הפעילות הארכיאולוגית ביפו מלווה בקשיים לוגיסטיים מורכבים, בחיכוך מלווה בחיוך עם תגרני השווקים, סוחרי שוק הפשפשים ודיירי הבתים. בשקיקת ההמון הסואן בסמטאות ובמבטי השתאות של מבקרים, תיירים והולכי רגל המשרכים דרכם בינות לחממות, דוכנים ושפע של מציאות, בחנויות, על המדרכות ואף על הכבישים. הוראותיו של מרטין (מרכז הפרוייקט מטעם רשות העתיקות) משתלבות בצעקות החנוונים המכריזים על המציאה ועל מחיר המציאה. נקישות מכושי החופרים משתלבות בהלמות הפטישים של מתקני העתיקות, צופרי המכוניות, נקישות פרסות הסוסים של העגלונים ולהגם הבלתי פוסק של להקות הקונים, וברקע בליל של צלילי מוזיקה ים תיכונית, יוונית, תורכית וישראלית. בתערובת של צבעים וריחות תבשילים ובמרחשת בלתי נלאית המשלבת הכול לתערובת ערבה לחך, לעין, לאוזן וללב.

בפרוס יום העיון אנו מודים ליוסי לוי, ארכיאולוג מרחב המרכז על היוזמה ולשוקה דורפמן, מנהל הרשות על האישור. למרצים שהסכימו להביא בפנינו את תוצאות עבודתם. לעמיתינו מהחוג ומהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב על השותפות האיתנה. לעובדי ומנהלי המישלמה של יפו העובדים אתנו כתף אל כתף. לענת גינצבורג על ריכוז החומר והכנת החוברת וההזמנה. לעדנה אייש על הטיפול בהיבטים המנהליים ולמארחינו באולם זה.

 

יבואו כולם על הברכה