כנס יבנה

 

19/10/2022 בשעות 09:00 - 17:30

 

אולם 223, בניין גילמן, אוניברסיטת תל אביב

לשידור החי ב-ZOOM לחצו כאן >>

 

 

על הכנס

 

לצפייה בתכנית הכנס המלאה ולהורדה שלה לחצו כאן >>

 

מזה שלוש שנים מתקיימת חפירה רחבת היקף ("מגה חפירה") ביבנה מטעם רשות העתיקות.  החפירה מתבצעת   באזור המזרחי של העיר כחלק מיוזמת רשות מקרקעי ישראל להרחבת העיר במטרה להקים שכונה חדשה שתקרא "יבנה מזרח". החפירה משתרעת על גבי עשרות דונמים ובחלק מהזמן השתתפו בה מאות פועלים, עשרות אנשי צוות, מומחים, וכן קבוצות של תלמידים ומתנדבים.

 

הנכם מוזמנים לכנס יבנה, בו תוצג לקהל העשייה הארכיאולוגית של מיטב החוקרים והמומחים שנטלו חלק בחפירה בליווי הפתעות נוספות.


באתר החפירות שלמרגלות תל יבנה נחשף אזור תעשייה נרחב ומתוכן היטב מהתקופה הביזנטית, לפני כ- 1500 שנים, ובו מפעל אדיר ממדים ליצור יין. אזור התעשייה כולל חמש גיתות יין מרהיבות, מחסנים ליישון היין, דרכי גישה בין המתקנים השונים ועוד.


כל אחת מהגיתות, הכמעט זהות אחת לשנייה, משתרעת על שטח של כ-225 מ"ר. סביב רצפת הדריכה נבנו תאים לתסיסת היין, ולידם שני בורות לאיסוף היין בצורת מתומן. גולת הכותרת של הגיתות הם תאים ("נישות" חצי עגולות) בצורת קונכייה המקשטים את הגיתות ומצביעים על העושר הרב של בעלי המפעל. בין הגיתות נמצאו מספר מחסנים גדולים כחלק מהיקב הגדול שפעל במקום. יישון היין נעשה בקנקנים ארוכים המוכרים בשם 'קנקני עזה'.  עשרות אלפי שברי קנקנים כאלה נחשפו בתוך ערמות הפסולת הגדולות שתועדו בחפירה. קנקנים אלה מוכרים לנו גם באתרים אחרים מהתקופה הביזנטית בארץ-ישראל וגם באתרים רבים באגן הים התיכון. בעולם העתיק היין הזה מכונה 'יין עזה ואשקלון' מאחר שהוא שווק דרך הנמלים משתי הערים.

 

יבנה עכשיו מצטרפת לעשרות אתרים דומים בהם יוצר יין זה  ומתברר כיום כי היה הגדול מכולם וכנראה היה מרכז הייצור העיקרי.

 

 

תכנית הכנס

 

לצפייה בתכנית הכנס המלאה ולהורדה שלה לחצו כאן >>

 

יום העיון יכלול הרצאות מרתקות על החפירות והמחקרים שנעשו בשנים האחרונות ביבנה וסביבתה.  את יום העיון נקנח בהרצאה על יין של היינן ערן פיק מיקב צרעה. במהלך היום ומחוץ לאולם ההרצאות יחכה לבאי הכנס דוכן טעימות ומכירת יין של היקב צרעה. בכוונתנו להשיק באירוע ספר חדש 'יבנה וצפונותיה'-קובץ מחקרים לאור החפירות הארכיאולוגיות ביבנה  ותתקיים חלוקת פרסומים של רשות העתיקות על מגוון אתרים בארץ.   

 

 

הרשמה והשתתפות

 

ההשתתפות בכנס היא ללא עלות.

למשתתפים בודדים אין צורך בהרשמה.

הרשמה לקבוצות באמצעות כתובת הדוא"ל

מבט על צילום אסף פרץ כלי זכוכית צילום אסף פרץ שלד צילום אסף פרץ
צילום: אסף פרץ