סקירת משאבי טבע >> ממצאים עיקריים
א. כללי

במהלך הסקר נצפו 79 מיני צומח, 7 מיני פרוקי רגליים, מין אחד של רכיכה, 3 מיני יונקים, 29 מיני עופות ו- 4 מיני זוחלים.
מצאי החי והצומח על החומה מותנה במספר גורמים, חלקם קשורים ישירות לחומה, דוגמת גובה החומה, מבנה החומה, מספר העיטורים וחרכי הירי, מצב הבליה ומפנה החומה. גורמים אחרים קשורים למיקום החומה ומכלול התנאים בסביבתה - קיום או היעדר של צמחייה למרגלותיה, אופי הצמחייה או הגינון, אופי התשתיות העירוניות בסביבתה ונפח תנועת האדם. בשל ההשפעה המכרעת שיש למכלול הגורמים על מצאי הצומח והחי שעל החומה, מצאנו לנכון לסווג אותם ואת החשובים שבהם לסמן על מפה.
במספר קטעים זוהו מערכות טבע מורכבות, שמתקיימים בהן יחסי גומלין בין החומה לבין השטחים הסובבים אותה. המרכיבים המאפיינים את המקטעים הללו הם הימצאות של שטח פתוח סביב החומה, שמכיל צמחייה טבעית או מלאכותית, או קיום של סלע אם מפותח וחשוף למרגלותיה. במרבית קטעי החומה האנכיים זוהו ריכוזי צמחים, זוחלים וחסרי חוליות, בעיקר בחגורה הנמוכה של החומה ובתפר המפגש שלה עם הסביבה, בעוד שקינון הציפורים מתרכז בחגורות העליונות של החומה, סביב החריצים וחרכי הירי.
בקטעים הבודדים שקיימת בהם חומה משופעת היא נמצאה עשירה בצמחייה מגוונת ובבעלי חיים, בעיקר זוחלים ופרוקי רגליים.
ב. אפיון של תשתיות החומה ומשאבי הטבע

דמיון החומה למצוקים בסביבה הטבעית.
חומת העיר העתיקה בנויה מאבנים שנחצבו במסלע הטבעי המקומי, שהוא בעיקרו סלע גירני צפוף וקשה. נראה שבעלי החיים והצמחים מתייחסים לחומה כאילו הייתה מצוק סלע טבעי, ואכן, על קירות החומה האנכית זוהתה בעיקר צמחיית מצוקים, דוגמת מציץ סורי, צלף, שיכרון וכותלית.
בקטעים מסוימים, בנויה החומה כהמשך ישיר של סלע-אם טבעי מצוקי, ומתקיימת בה מערכת צומח וחי עשירה על גבי הסלע, עם זליגות שלה לעבר החומה עצמה. בקטעים אלה, שיש בהם השקה בין החומה למצוק הטבעי, מתקיימים באופן תמידי תהליכי הסתגלות של אורגניזמים לקיר המלאכותי והם תורמים להבנת ההיסטוריה של ראשית הטבע העירוני.

השפעת תנאי הסביבה על התפתחות הצומח והחי על פני החומה.
למפנה החומה חשיבות עצומה בהתפתחות אורגניזמים על פניה. המפנה הדרומי מואר על ידי אור שמש ישיר במשך מרבית שעות היום. המפנה המערבי וגם המזרחי מקבלים שמש ישירה בחלק משעות היום, ואילו המפנה הצפוני לא מקבל שמש ישירה. לעובדה זו השפעה על כמויות המים הנאגרות על פני החומה ועל ההתנחלות של צמחים ושל בעלי חיים בה. נוסף לכך, ענני הגשם המגיעים בדרך-כלל עם רוח מערבית או דרום-מערבית, ממטירים גשם ישירות על פני החומה המערבית והדרומית, ופחות על פני החומה המזרחית. יש לציין, שהחומה אינה בנויה כמרובע שכיווניו צפון-דרום ומזרח-מערב, ולכן ה"מפנה הצפוני" הוא למעשה צפון-מערבי, חלק מה"מפנה המערבי" - בין שער יפו לכיכר צה"ל, הוא דרום-מערבי ובחומה הדרומית יש אזורים שבהם המפנה הוא דרום-מזרח.
- מפנה צפון. מפנה זה לח וחשוך יחסית. נמצאה בו כמות רבה יותר של טחבים, חזזיות וחיידקים פוטוסינתטיים (ציאנו בקטריה), הגורמים להשחרת הקיר. על פני מקטעים נרחבים, דוגמת החפיר, קיימת תכסית של צמחים מטפסים ממוצא מלאכותי, דוגמת קיסוס, המכסים אחוזים ניכרים מפני החומה. מטפסים אלה הם חובבי צל וקיומם אינו אפשרי במפנים אחרים. צמחיית החומות הטבעית, דוגמת צלף ושיכרון, נעדרת ממרבית מקטעי המפנה הצפוני. במפנה זה זוהו זוחלים מעטים יחסית, הזקוקים ככל הנראה לקרינת השמש לצורך פעילותם. רכיכות (קדמום יהודה) לא אותרו באזור זה, הגם שהן ידועות כחובבות לחות.
- מפנה מזרח. מפנה זה יבש יחסית בשל מיקומו במזרח ההר, קרוב לרצועת ספר המדבר ובשל כיוון המטרת הגשם ממערב. הצמחייה במפנה זה נשלטת באופן מובהק על ידי צלף קוצני שנאחז בחומה. הימצאות בית הקברות המוסלמי לאורך כל הקיר המזרחי מונעת למעשה התבססות של צמחיית ספר מדברית, שהתקיימה בוודאי באזור זה בעבר. הקינון היחיד בסקר של דוכיפת, המוצאת מזונה, ככל הנראה, במדרונות נחל קדרון נמצא בקיר זה.
- מפנה דרום. מפנה זה מתאפיין בקרינת אור רבה. הוא נמצא עשיר יחסית בצמחייה אפיינית לחומות דוגמת צלף, מציץ סורי ושיכרון. לאורכו זוהתה מערכת חי עשירה יחסית ובה ארבעה מיני זוחלים. כל קיני סיס החומות שנמצאו במהלך הסקר אותרו בקירות בעלי מפנה דרומי, כולל הקירות הדרומיים של מגדלי השמירה בחומה המערבית. כמו כן, נמצא במפנה זה קינון צפוף יחסית של קאק וקן יחיד שאותר של בז מצוי.
- מפנה מערב. מפנה זה נמצא דל יחסית בצמחיית חומות, למעט מספר מקטעים של חומה משופעת מדרום למגדל דוד, שמתקיימת בהם צמחייה עשירה, כולל פריחה מסיבית של חד-שנתיים וגאופיטים. המפנה נמצא עשיר בזוחלים, ברכיכות ובחרקים.

מערכות צומח וגינון עירוני.
הצומח מסביב לחומה הוא מלאכותי ברובו ומוכתב על ידי מערכת הגינון העירונית. הגנים הסובבים את החומה נחלקים למספר יחידות נוף הנפרדות זו מזו באופן פיזי ונבדלות גם מבחינת הרכב הצומח:
1. מכיכר צה"ל ועד שער יפו משתרע גן ציבורי מטופח, שרוחבו מטרים ספורים בין החומה למדרכה. בגן מדשאות, עצי דקל וחרוב.
2. ממגדל דוד עד הר ציון - הפינה דרום-מערבית של החומה - משתרע גן ציבורי מטופח ובו מדשאות רחבות ידיים, עצים דוגמת אלנטה בלוטית, תאנה, זית ושקד, ושיחים דוגמת אחירותם ורוזמרין. הדשא מגיע עד סלע האם המצוקי שעליו בנויה החומה. מדרום-מערב למגדל דוד נמצאת חלקלקה משופעת שעליה התפתחה מערכת טבעית של צומח חד שנתי.
3. מהר ציון עד שער האשפות מצוי מדרון תלול ובו עשבייה גבוהה לצד עצי אלנטה בלוטית ושיחי אשחר ארץ ישראלי. בתחתית המדרון מצויה מערכת לחה ובה מעיין ומספר בורות מים סגורים. שסביבם התפתחה צמחיית מעיינות הנשלטת על ידי סוף. בחלקים נרחבים למרגלות החומה נוצרה מעין במה של סלע האם שעליה מתבסס הצומח.
4. בגן הארכיאולוגי יש אזור מגונן בקפידה ובו מדשאות ועצי זית וברוש, לצד אזור גן העופל הפראי יותר, שבו צמחייה מגוונת - עצי שסק ואלנטה בלוטית, שיחי ורד ענקיים ועשבייה חד שנתית.
5. בבית הקברות המוסלמי, שאינו מתוחזק על ידי הגינון העירוני, גדלים עצי אלה ארץ ישראלית ועצי חרוב ענקיים. הצמחייה נשלטת על ידי עצי אלנטה בלוטית צעירים, מספר ברושים ועשביה מגוונת.
6. ממגדל החסידות עד שער שכם משתרע קטע הכולל את החפיר ובו צמחיית מטפסים, הנשלטת על ידי קיסוס, סלעי אם מפותחים שעליהם צמחיית מצוקים טבעית דוגמת צמרנית סלעים, לוע ארי סיצילי ומציץ סורי.
7. משער שכם עד השער החדש פותחה מערכת רחבה של גנים ציבוריים. באלו יש מדשאות ועצי נוי מגוונים, שיחי מרווה, רוזמרין ואשחר לצד עצים דוגמת ער אציל, תאנה וחרוב.


חדשות ארכיאולוגיות באינטרנט שימור אתרי עתיקות אגודת הידידים של רשות העתיקות הגן הארכיאולוגי בירושלים אתר סקר
Websites, text and photos © Israel Antiquities Authority Powered by teti-tu