סקר פיזי-הנדסי מקדים, בעיות בחומה
4. סדקים
בסקר זוהו שלושה טיפוסים של סדיקה בחומה:
סדקים הנגרמים על ידי שורשי העצים. זהו סוג הסדקים הנפוץ בחומה. שורשי העצים מפעילים לחץ פנימי על האבנים וגורמים לתזוזת האבנים ממקומן ולהרס הקיר. השתרשות עצים בחומה עלולה לגרום למצב מסוכן של התפרקות אבנים ונשירתן (איור 22).
הומלץ במקרים של השתרשות בחומה לעקור את העץ, לטפל בשורשים ולמלא את הסדקים שנוצרו. הטיפול המונע היעיל ביותר במקרה זה הוא תחזוקת שימור מתמדת.
סדקים הנגרמים מהחלדת מתכות. הגדלת נפחם של חלקי מתכת, כגון: מעקות, ידיות וכיוצא באלה, המחלידים, גורמת לסדקים בקיר החומה (איור 23). חדירת המים דרך הסדקים מחמירה את החלדת חלקי המתכת ואת הסדיקה.
הומלץ על שינוי פרט עיגון חלקי המתכת הקיימים; על שימוש במתכות אל- חלד בעבודות הפיתוח ומילוי הסדקים.
סדקים הנגרמים מנטיית הפן החיצוני של החומה. סדקים אלו אופייניים בפינות החומה ובשיניות (איור 24). הסדקים מקבילים לקו החזית. במפלס העליון של החומה הם פתוחים ונסגרים כ- 3 מטר מתחת לראש החומה. פתיחת הסדקים המרבית היא של כ-10 מ"מ בראש החומה. סדיקה זו מצביעה על תחילת תהליך של הרס סטרוקטורלי במבנה החומה.
גורמי סדיקה זו הם: חלחול מים לתוך הקיר; התנפחות חומר המליטה בליבה; שטיפת חומר המליטה מליבת הקיר; התפוררות חומר המליטה בדופן החיצונית וירידה ביציבותה; התפתחות דחף אופקי מהליבה אל הדופן החיצונית.
הומלץ על מילוי הסדקים בחומר מליטה על בסיס סיד; ניטור הסדקים ותחזוקת שימור.

זיהוי הבעיות וגורמיהן > 5. ליבה חשופה
זיהוי הבעיות וגורמיהן > 6. שימוש בחומר מליטה על בסיס צמנט

22. השתרשות עצים בחומה.
23. סדקים הנגרמים מהחלדת מתכות.
24. סדקים הנגרמים מנטיית הפן החיצוני של החומה.
חדשות ארכיאולוגיות באינטרנט שימור אתרי עתיקות אגודת הידידים של רשות העתיקות הגן הארכיאולוגי בירושלים אתר סקר
Websites, text and photos © Israel Antiquities Authority Powered by teti-tu